Sütőtök krémleves, naranccsal.

 Hozzávalók:


750g sütőtök
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
150g sárgarépa
300g krumpli
1/4 kk gyömbér
1/4 kk kurkuma
1/4 kk szerecsendió
2 db narancs (1,5dl friss narancslé)
3 ek olíva olaj
1 liter víz
2 db zöldségleves kocka

Elkészítés:

A megpucolt sütőtököt feldaraboljuk, csorgatunk a darabokra egy kevés mézet, megsózzuk, megszórjuk egy csipetnyi füstölt pirospaprikával. A tök mellé tesszük a feldarabolt sárgarépát, ha akarjuk, a krumplit is, majd 20 perce betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe.

Amíg sülnek a zöldségek, a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk, majd egy kevés olajon elkezdjük dinsztelni.
Felaprítjuk a fokhagymát és a hagymához adjuk és tovább folytatjuk a dinsztelést. Amikor már finom illatot áraszt, hozzáadjuk a felaprított krumplit, (amennyiben nem sütöttük meg a tökkel).
Kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket.
Időzítsük úgy, hogy erre az időre megsüljön a tök és a répa (és a krumpli), és tegyük a krumplihoz.
Öntsük fel a zöldség alaplével, majd kb. fél órát főzzük lassú tűzön.
Amikor teljesen megpuhult minden zöldség, botmixerrel összedolgozzuk azokat, majd hozzáöntjük a narancslét.

Tálalásnál megszórhatjuk frissen őrölt borssal, chili pehellyel, megszórhatjuk aprított petrezselyemmel vagy meglocsolhatjuk tökmagolajjal, vagy ezt mind. 

Tehetünk a levesbe krutont is, azzal is nagyon finom. Sőt!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

PAPRIKÁS KRUMPLI (LIGHT)

Kruton